Video vágás és szerkesztés menete
Blog

Video vágás és szerkesztés menete

Legyen szó vlogról, marketingstratégiáról vagy csak szórakozásról, ma mindenki arra törekszik, hogy minőségi videókat készítsen, hogy lenyűgözze a nyilvánosságot. Először sajátítsa el az alapokat. Ezután ismerje meg azokat a video vágás hibákat, amelyeket el kell kerülni, hogy rendkívüli végső renderelést kapjon. Hogy fogalmad legyen arról, mit ne tegyél, a Rushmix felsorolta az 5 leggyakoribb filmszerkesztési hibát.

Csak egy nézőpontja van egy jelenetnek

Tapasztalat hiányában a film és videogyártásban kezdők gyakran csak egyféleképpen (csak egyetlen nézőpontból) veszik fel a jeleneteiket. Utóbbiak azonban egyhangúak és fárasztják a nézőket! Emellett számos művészi lehetőségtől is megfosztják a szerkesztőket, amelyek kihasználatlanul maradnak. Számos módja van annak, hogy elkerülje a hosszú lövések elragadtatását. A legrelevánsabb több látószög használata ugyanazon műveletek filmezésekor, melyekkel a video vágás kivitelezésekor is lehet segíteni.

Először is ritmust ad a szerkesztésnek a váltott felvételekkel. Ezután finomítja azokat az üzeneteket, amelyeket a szerkesztő szeretne közvetíteni hallgatóinak. Hogy mindent megértsen, fedezze fel a következő oktatóanyagban, hogyan és miért használjon több látószöget.

Elfelejti meghatározni a videó narratív szerkezetét

A filmvágás szervezése a narratív szerkezettel kezdődik. Ezt a részt gyakran figyelmen kívül hagyják a sorozatok és filmek vágásakor. Valóban, a szerelők néha túl gyorsan belelendülnek a kupacba. Ez azonban a kérdéses videó tényleges tartalma. Ezért oda kell figyelni, hogy a közönség számára a legjobb élményt nyújthassuk. Ehhez alaposan gondolja át a forgatókönyvét! Mi lesz a jelenetek sorrendje? Szeretnél videót készíteni időrendi sorrendben? Egyszerre hozzáad egy visszaemlékezést? Ez lehetővé teszi, hogy következetes maradjon a történetben, és jobban közvetítse üzenetét.

A hangsáv figyelmen kívül hagyása a video vágás közben

Elengedhetetlen, hogy nagy jelentőséget tulajdonítsunk a videó hangsávjának. Valójában ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a képeké. Ő az, aki felkelti a nézők érzelmeit a megtekintés idején. Általában 3 hangkomponens van. Először a hangok. Aztán a hangeffektusok. Ezután a film zenéje. Önön múlik tehát, hogy megtalálja-e a megfelelő egyensúlyt a különböző számok között.

Apró tippek

Először is használjon szerkesztő szoftvert, amely sávonkénti vezérlést kínál. Másodszor, állítsa be az audiokomponensek intenzitását, hogy a karakterek hangját ne nyomják el teljesen a hangeffektusok vagy a háttérzene.

Rossz zeneválasztás

A megfelelő zene megtalálása a filmhez extra hangulatot ad történetének. Valójában a nem megfelelő zene esetén a hallgatók nagyon gyorsan elmulaszthatják a közvetíteni kívánt üzeneteket. Szóval, hogyan kell helyesen csinálni? Nos, mi sem egyszerűbb. Próbáljon olyan zenét találni, amely illeszkedik az aktuális jelenet érzelméhez: melankolikus, örömteli, titokzatos, nosztalgikus… Ha az Ön forgatókönyve összetettebb, és egyedi zenét igényel, jobb, ha olyan zeneszerzőt keres, aki elkészít egy darabot csak Önnek. Meghívhat zenészbarátokat, zenei stúdiókat vagy konzervatóriumi hallgatókat.

A legjobb lenne, ha a szerkesztés megkezdése előtt megkeresné a zenét. Így a szerkesztés során a képeket a zene hangjára bonthatja. Ehhez speciális webhelyei vannak, amelyek számtalan jogdíjmentes zenét gyűjtenek össze. Kétféleképpen találhat nagyszerű zenét produkcióihoz.

A szerkesztési technikák rossz kezelése

Shot/back shot, crossfade… bármilyen technikát is használ, bölcsen kell használni. Senki sem várja el egy hollywoodi rendező képességet! Csak ügyeljen a köztük lévő tervek összhangjára és a videó megértésére. Vegyük például az oldaltörést vagy jumpcut-ot. Igaz, hogy felgyorsíthat egy hosszú jelenetet, vagy egyszerűen csak dinamikusabbá teheti. A kezdők azonban néha túlzásba esnek, érthetetlenné és epilepsziássá teszik az eredményeiket a video vágás közben. Ennek elkerülése érdekében ne habozzon elolvasni néhány tanácsot a vágási és összeszerelési technikákról.