Csillagász nézetek
Blog

Csillagász nézetek

Egy csillagász a James Web Űrteleszkóp adatait lélegzetelállító képbe szedte. A Messier 74 (M74) galaxis körülbelül 32 millió fényévnyire világít a Halak csillagképben. Fantasztikus célpont minden űrrajongó számára: a galaxis arccal szemben jelenik meg a Földről, így széles spirális karjait könnyű megcsodálni az űrben való tájolásának köszönhetően.

Az M74 új nézetét Gabriel Brammer, a Dán Egyetem Niels Bohr Intézetének Cosmic Dawn Center docense adja.Ahogy Brammer a Twitteren elmagyarázza, letöltötte a JWST közép-infravörös műszere (MIRI) által már gyűjtött feldolgozott nyers adatokat, majd a kilenc szűrője közül háromból összeállította a nézeteket, hogy új galaxisképet készítsen.A kép példátlan tisztasága a JWST képességeit mutatja, és nem meglepő módon a kép hétfőn Brammer csillagásztársai közül sokakat izgatott.

Nézzük csak, mit figyelt meg tegnap hétfőn, amikor közzétette a galaktikus középpontból az óramutató járásával ellentétes irányba sugárzó lila örvényt.

Látványos kapcsolat

Egy tűztömlőből iszunk jegyezte meg a látványos kilátással kapcsolatban Janice Lee, a Gemini Obszervatórium vezető tudósa a Twitteren. Lee, aki egyben a NASA Cosmic Origins programjának ügyvezető elnöke is, irányította azt a munkát, amely előállította a nyers adatokat, amelyekből az M74 képe lett.

Lee csapata a PHANGS felmérés részeként összegyűjtötte ennek a gyönyörű kilátásnak az építőköveit. A Physics at High Angular felbontás in Nearby GalaxieS rövidítése a PHANGS a spirálgalaxisokra összpontosít, mivel a csillagkeletkezésről bennük található információ mennyisége elsöprő.

A csillagok életciklusának nagyon sok különböző fázisát érinti mindezt óriási felbontásban mondja Janice Lee szóló leírásában.

Allison Kirkpatrick, a Kansasi Egyetem csillagászprofesszora Twitteren üzente Brammer képét, valamint a már visszavonult infravörös Spitzer űrteleszkóp egy másik képét. Egy hétfői bejegyzésben egymás mellett található képek azt a számtalan kozmikus részletet mutatnak be, amelyeket a JWST kiemel, miközben folytatja az Univerzum tanulmányozását.

Brammer válaszolt néhány kérdésre a Twitteren, ahol hivatásos csillagászok és amatőr űrrajongók igyekeztek jobban megérteni, amit látnak.

Egy kicsit bővebb kontextusban, az itt szereplő lila szín valójában valódi abban az értelemben, hogy a csillagközi cigarettafüst PAH-molekulák kibocsátása fényesebbé teszi a kék és piros csatornákhoz használt szűrőket a zöldhez képest írta Brammer egy bejegyzésben.

A nyers adatok letölthetőek voltak a portálról. A tudományos adatok nagy részét bárki azonnal ingyenesen letöltheti” – írta Brammer egy másik bejegyzésben, bár egyes adatok 6 hónap és 1 év közötti exkluzív hozzáférési időszakkal rendelkeznek a megfigyeléseket tervező csapat számára.