Gépjármű olaj és szűrők
Blog

Gépjármű olaj és szűrők

A motorolaj mellett a szűrőket (olajszűrő, levegőszűrő) arra használják, hogy megtisztítsák a jármű munkakörnyezetét a különféle szennyeződéstől, amelyek kívülről vagy belülről bejuthatnak a rendszerbe a mozgó alkatrészek, például a szivattyúk vagy a kompresszorok kopása miatt. Ezen kívül vannak olyan szűrőelemek, amelyek képesek elnyelni a nedvességet és a gázokat.

Szűrők felépítése

A legtöbb alkatrész egy házból és egy szűrőelemből áll. Ez utóbbi bonyolultan redőzött papírból, filcből vagy szintetikus szálakból áll. Ezeknek az anyagoknak porózus szerkezete van, amely lehetővé teszi a levegő vagy folyadékok átjutását rajtuk, miközben a pórusoknál nagyobb részecskéket csapdába ejti. Egyes termékek felépítése tartalmaz egy fém hálót, amely megvédi a szűrőelemet a deformációtól.

Számos olyan jellemző is van, amely a szűrők minden típusát jellemzi. Például a légszűrőket fel lehet szerelni valamilyen járókerékkel, amelyet az erősen szennyezett levegő előtisztítására terveztek. Az olajszűrők nyomáscsökkentő (bypass) és visszatérő szelepekkel vannak felszerelve, amelyek biztosítják a kenőanyag időszerű és zavartalan áramlását a motorba. Az utastér légszűrői gyakran tartalmaznak további aktív szénréteget, amely elnyeli a gázokat. Az üzemanyagszűrők speciális kamrával felszerelhetők az elválasztott víz összegyűjtésére, a légkondicionáló rendszerekben használt szűrők pedig speciális anyagot tartalmaznak, amely elnyeli a nedvességet.

Motorolaj és olajszűrő

Mindig olyan motorolaj adalékot kell választania, amelyek megfelelnek a jármű specifikációinak. A nem kompatibilis alkatrészek nem hatékonyak, és hamarabb meghibásodhatnak.
Használjon kiváló minőségű autóipari folyadékokat. A rossz minőségű üzemanyag szennyeződései és a nem megfelelő motorolaj használata az olajszűrő gyorsabb eltömődését okozza, továbbá akár EGR hibához is vezethet.
Kerülje a motor és a sebességváltó túlmelegedését. A magas hőmérséklet lebontja az olajat, és fokozott koromképződéshez, valamint a szennyeződések felhalmozódásához vezet a rendszerben.
Amikor új 5w 30 olaj-, üzemanyag- vagy hidraulikus olajkereső szűrőket helyeznek üzembe, mindig cserélje ki a megfelelő folyadékot. A régi folyadékban lévő szennyeződések az újonnan telepített alkatrészek idő előtti meghibásodásához vezetnek. Célszerű a kérdéses rendszereket erre a célra tervezett vegyszerekkel öblíteni.

A hibák jelei

A megfelelő rendszerek csökkent hatékonysága jelezheti a hibás gépjármű alkatrészeket. Például a légbeömlő és az üzemanyag-ellátó rendszerek eltömődött szűrőelemei rontják az üzemanyag-levegő keverék képződését, ami a motor csökkent teljesítményével, a megnövekedett üzemanyag-fogyasztással és a jármű dinamikájának romlásával jár. Bizonyos esetekben rosszul működik. Ha a mannol motorolaj hibák jelei a kabin légszűrőjének kapacitása korlátozott, akkor a műszerfalon por, nedves időben párásodó ablakok és csökkent fűtési és légkondicionálási teljesítmény alakulhat ki. Néha kellemetlen szag érződik a jármű belsejében. Az eldugult olajszűrő általában nem mutat észrevehető jeleket, mivel elkerülő szeleppel van felszerelve.

Levegőszűrő

Az olyan gépjármű folyadékok, mint a rossz minőségű olaj és üzemanyag, vagy a mozgó alkatrészekkel rendelkező egységek kopása gyakran a szűrőelemek idő előtti szennyeződéséhez vezetnek. A légszűrők meghibásodhatnak, ha a forgattyúház szellőzőrendszere hibás, és az olaj bejuthat a forgattyúházba. A termék repedéseit és deformációit az összeszerelés során fellépő túlzott nyomás okozhatja ami elhasználttá teheti a levegőszűrő műanyag részeit.

Minden járműrendszerhez szűrőket vásárolhat online üzletünkben. A termékek széles választékát kínáljuk különböző árszegmensekben, garantáljuk az egyes termékek minőségét és biztosítjuk az áruk gyors kiszállítását. Amikor tőlünk rendel, biztos lehet benne, hogy elégedett lesz vásárlásaival.