Horgászbot választás anyag és méret alapján
Blog

Horgászbot választás anyag és méret alapján

A horgászbot piac számos választási lehetőséggel kínálkozik a horgászni vágyók számára. Ez sokszor pedig egy igazán nehéz döntés elé állíthatja az embert. Nos, ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozzuk meg, először is szükség lesz néhány kérdést feltenni magunknak: milyen vízen szeretnénk horgászni, milyen halra fenjünk a fogunkat? Ha ezeket meg tudjuk válaszolni, akkor is még van néhány dolog, melyeket érdemes tudni egy bot vásárlása előtt. Ha pedig meg szeretné tudni, hogy milyen horgászbotra lesz szüksége a horgászat megfelelően történő elkezdéséhez, akkor csak ajánlani tudjuk cikkünk végig olvasását.

A horgászbot anyaga

A horgászbotokat grafitból, szénszálból, üvegszálból, vagy kompozit anyagokból készítik. Mindegyik anyag más tulajdonságokkal bír, így nem véletlen, hogy másképpen is hatnak a horgászatra. A megfelelő anyagból készült botnak a kiválasztása ezáltal sokat dobhat a latba egy-egy horgászás során.

Az 1960-as évek második felében jelentek meg az első grafitból készült horgászbotok. Jó tulajdonságai közé sorolható könnyű súlya, illetőleg az egyszerű kezelhetőség, ami élvezetessé teheti ezen fajta horgászbot használatát. Emellett még egy jó dolog vele kapcsolatban, hogy nagyon érzékeny a kapásokra. Na de jöjjön akkor a fekete leves, ami nem más mint, hogy merevsége miatt igen törékenyek, és még drágábbak is üvegszálas társaiknál.

A kompozit botok számítanak az egyik, ha nem a legminőségibb fajtájú botoknak. Masszív, emellett súlya is kedvezőnek számít, így minden nagyszerű tulajdonság elmondható róla, ami a másik anyagú horgászbotokról is. Egyetlen hátránya az az ára, mivel aki hasonlóval szeretné fogni a halakat, annak kicsit mélyebben bele kell nyúlnia a zsebébe.

Az üvegszálas és a szénszálas változatok nagyon hasonlítanak egymásra, ami tulajdonságaikat illeti. Az üvegszálas technológiát jóval régebb óta használják, mint a szénszálasat, amely nem is olyan régen kezdett el egyre jobban elhíresülni. Az üvegszál úgymond rugalmasabb, azonban ha „erejüket” vizsgáljuk, akkor a szénszál jön ki győztesként. Árban viszont végül az üvegszál, ha nem is sokkal, de kedvezőbb.

Hossza és mérete

A horgászbot hossza sem egy elhanyagolható tényező, sőt igen csak fontos szerepe van méghozzá a horgásztóba való dobás távolságában. Rövid botok esetében kisebb dobási távolságra számíthatunk, könnyebb kezelhetőség mellett. Ez a hosszabb horgászbotoknál pedig pont fordítva van, hiszen azokkal sokkal nagyobb dobásokra nyílik lehetőség, nehezebb kontrollálhatóság mellett.

A horgászbotok eltérő akciói

Mielőtt bárki félreértené, itt nem botok leárazásáról fogunk írni, hanem azok egyik legfontosabb ismertetőjegyéről. Azért is fontos a botoknak az akciója, mivel minden akció, más-más felhasználást tesz lehetővé. Négy akciót különböztethetünk meg:

  • Legmerevebb
  • Középmerev
  • Középlágy
  • Lágy

A legmerevebb akciójú botoknak csak a teteje, pontosabban a csúcsa hajlik meg, míg a gerince merev marad. Piszok gyorsak, hajszál pontos dobások érhetőek el vele, illetve bevágás esetén is gyors reakciója van. Akár nagyobb halakra történő horgászat esetén is jó szolgálatot tesz.

A középmerev horgászbotoknak már a felső fele hajlik, és ugyanúgy gyorsak bevágásnál, plusz jó dobási képességekkel rendelkeznek, melyek viszont nem olyan pontosak, mint az előző akciójúnak. Fenekezés esetén remekül kihasználhatóak ezen képességei.

A középlágy akciójúaknak a horgászbot 2/3 része hajlik meg terhelés hatására. Nagyobb távolságokra is pontos dobások érhetőek el vele, ráadásul egészen gyorsak is (persze nem annyira mint a merev botok).

A lágy fajtájúak esetében a bot teljes hossza részt vesz a munkában. Ezzel is lehetséges pontosat dobni, azonban már igényel némi tudást, ugyanúgy mint az ezzel a bottal történő bevágásnak a végrehajtása. Egy lágy akciójúval azonban már az igazán nagy testű halakra való horgászattal is meg lehet próbálkozni.