piros szín jelentése
Blog

Piros szín jelentése

A színeket nagy erő hatja át. A piros szín jelentése szimbólikus hatással bír. , beleértve az életet, az egészséget, az életerőt, a háborút, a bátorságot, a haragot, a szeretetet és a vallási lelkesedést.

A színek hatása

Még a modern angol nyelvterületen is, ahol a babonás hiedelmek nagyrészt elhalványultak a tudományos ismeretek fényében, sok szín megőrizte ősi asszociációit. A legtöbb ember tudja, hogy a menyasszonyoknak fehéret kell viselniük, hogy pirost látni azt jelenti, hogy dühös, és hogy az ember zöldnek érezheti magát az irigységtől. De ahhoz, hogy megtanuljuk, miért léteznek ezek a konnotációk, vissza kell tekinteni az ősök hiedelmeire és gyakorlataira.

A piros szín jelentése

A közös vonás a színekben az, hogy mindezekhez szenvedély kell, és a szenvedélyvért mozgató életerő vörös. Amikor az emberek dühösek lesznek, az arcuk kipirul. Amikor boldogok és egészségesek, rózsás arcuk van. Ha pedig betegek vagy haldokolnak, halálosan sápadtak, hiányzik a vörösség. Amikor a férfiak verekednek, vér ömlik. A vörös vér minden esetben a szenvedéllyel kapcsolatban nyilvánul meg.

A vörös, a vér és a tűz színe a szerelem, szenvedély, vágy, hőség, vágyakozás, kéjvágy, szexualitás, érzékenység, romantika, öröm, erő, vezetés, bátorság, lendület, akaraterő, düh, harag és veszély jelentéssel társul.

A színek olyan erősek voltak a hagyományos kultúrákban, hogy a piros szín jelentése kapcsán a tárgyakról azt hitték, hogy pusztán színükön keresztül egészséget közvetítenek. Például a legtöbb piros kőről, például a gránátról és a rubinról azt gondolták, hogy egészséget adó és betegség-megelőző tulajdonságokkal rendelkezik.

Piros szín jelentése a kultúrákban

A különböző kultúrákban a vörösnek más jelentése van. Egyes helyeken a piros szín jelentése a tisztaság, az öröm és az ünneplés, és a menyasszonyok hagyományos színe.

Kínában a pirosat a szerencsére használják, a boldogságot és a jólétet jelenti, továbbá a hiedelem szerint a gyerekeket megvédi a betegségektől.

Dél-Afrikában a vörös a gyász színe, Oroszországban pedig a kommunizmushoz kötik, mert a történelemben vörös zászlót használtak, amikor megdöntötték a cárt.

Az Egyesült Államokban a piros a fehérrel és a kékkel kombinálva a hazaszeretetet és az ország büszkeségét jelenti.

Rómában a gyerekek vörös korallt viseltek talizmánként, hogy megvédje őket a betegségektől, Kínában pedig hasonló okokból mindig egy-egy piros ruhadarabot viseltek a gyerekek.

A vörös a legintenzívebb

A vörös- egy intenzív szín, amely tele van érzelmekkel, a szenvedélyes, heves szerelemtől a haragig és erőszakig – az Ámort és az ördögöt egyaránt képviseli. Ez egy forró, erős, stimuláló szín, amely izgalmat és energiát képvisel. Tanulmányok kimutatták, hogy a piros szín jelentése fizikai hatásokat válthat ki, mint például emelkedett vérnyomás, fokozott libidó, megnövekedett légzésszám, fokozott anyagcsere, fokozott lelkesedés, magasabb energiaszint és megnövekedett önbizalom.

A piros szín egy jól látható szín, amely képes gyorsan összpontosítani a figyelmet, és gyors döntésekre készteti az embereket, ez az egyik oka annak, hogy a tűzoltóautókat általában pirosra festik. A villogó piros lámpák veszélyt vagy vészhelyzetet jelentenek, míg a stoptáblák és féklámpák piros színnel figyelmeztetik a vezetőket a kereszteződés veszélyeire.

A piros az erőt és a bátorságot jelképezi. A piros szín a hagyományos piros nyakkendő vagy piros öltöny alapja az üzleti életben, a vörös szőnyeg pedig a hírességek és VIP személyek számára. A vörös bátorsággal és bátorsággal való kapcsolata miatt gyakran használják nemzeti zászlókon, pajzsokon és teljesítményfoltokon.

A túl sok vörös indulat elvesztését, izgatottságot, dühöt és fennhéjázó, követelőző és elnyomó viselkedést okoz. A túl kevés vörös letargikus, óvatos, nyafogó és manipulatív érzéseket vált ki. Az érzelmek ellenőrzése alá kerüléséhez adjon hozzá zöldet, a piros ellentéte. Hogy megszabaduljon a kimerültségtől, adjon hozzá több vöröset.