Les szabály
Blog

Les szabály a fociban

A les szabály a futballban egy igen gyakran látott szituáció, melyet az ellenfél 16-osán belül tudnak elkövetni a játékosok. Minden esetben szabadrúgással folytatódik a játék a leshelyzetek után, ott ahol a játékos lesen volt.

A les szabály fogalma

Sokakat össze tud zavarni, hogy mi is az a leshelyzet, de ennek fogalma igen egyszerű, melyet most el is próbálunk magyarázni.
Lesre futni nem szabálytalan olyan szempontból, hogy az azt elkövető játékost ezért nem érhetik attrocitások, azon felül, hogy az ellenfél jön szabadrúgással kifelé.

A játékos akkor van leshelyzetben, ha a fej, a test vagy a láb bármely része az ellenfél térfelén van és
az előbb említett testrészek bármelyike előrébb van az ellenfél gólvonalához képest mint a védekező csapat utolsó embere, vagy a labda. Az összes játékos kezét és karját, beleértve a kapusokat sem veszik figyelembe. A hátrány meghatározása céljából a kar felső határa egy vonalban van a hónalj aljával.
Egy játékos nincs leshelyzetben, ha egy vonalban vagy hátrébb helyezkedik el mint a másik csapat legutolsó embere. Emellett még pozíciótól függetlenül sincsen les akkor ha a játékos bedobásból, szögletrúgásból, vagy kirúgásból kapja meg a labdát.

A les szabályának változása az évek során

Az évek során megváltozott a les szabály, hogy alkalmazkodjon a játék idővel bekövetkezett változásaihoz. Ezen felül szórakoztatóbbá, megértőbbé tegye a szurkolók számára a focit, és hogy a támadó játékosok több lehetőséget kapjanak a gólszerzésre.

A les szabály változása a játék jogalkotók, az IFAB által lett módosítva. Ami azt foglalta magába, hogy egy játékos akkor van lesen, ha egyértelmű kísérletet tesz a labdajátékra, közel van a labdához, vagy hatással van az ellenfélre, vagy nyilvánvaló cselekvést tesz az ellenfelek hatására.

Más szavakkal, ha lesen van egy játékos, akkor továbbra is folytatnia kell a játékot, és lehetővé kell tennie a játék folytatását, azonban vissza kell lépjen egy úgymond lesmentes pozícióba.

Ezek voltak a legfontosabb tudnivalók a les szabályairól és a változásairól. Ahogy látható nem egy igazán bonyolult szabály, azonban sokszor még a legjobbakkal, mint például a Juventusos Cristiano Ronaldoval, vagy az argentin Lionel Messivel is megesik a lesre futás.