Luxemburg területe és hercege
Blog

Luxemburg területe és hercege

A Luxemburgi Nagyhercegség egy szárazfölddel nem rendelkező ország a Benelux államban, Belgiummal, Franciaországgal és Németországgal határos, amely a germán és a latin kultúra találkozásánál fekszik. Ez az egyetlen nagyhercegség a világon, és az Európai Unió tagállamai közül a második legkisebb.

Sikeres acél-, pénzügyi és csúcstechnológiai iparral, stratégiai elhelyezkedéssel Nyugat-Európa szívében, természeti szépségével, mint amilyenre számíthatna méretéből adódóan, és a világ három leggazdagabb országának egyikeként Luxemburg nagyon magas színvonalú.

Történelme

A tulajdonképpeni Luxemburg városát 963-ban alapították, és stratégiai helyzete hamarosan nagy sorsot ígért. Luxemburg Nyugat-Európa kereszteződésénél volt, és erősen megerősítették, és még mindig láthatók a kiterjedt városfalak és tornyok, amelyek a városkép legjellegzetesebb aspektusai. Kulcspozíciójából adódóan Luxemburg egy sokkal nagyobb területet magába foglaló hercegséggé emelkedett, amely a mai Belgium, Hollandia, Németország és Franciaország területére terjedt ki. A hatalmas Habsburg család egészen a késő reneszánszig tartotta a kezét.

A napóleoni háborúk után a Luxemburgi Hercegség Hollandiához került. Különleges státuszban volt a Német Szövetség tagjaként, és a fellegvárat porosz helyőrséggel szerelték fel: Luxemburg még mindig stratégiai zár volt, amelyet mindenki ellenőrizni akart. 1815-ben megkapta a „nagyhercegség” címet, de elvesztett néhány olyan területet, amelyek ma Franciaország és Németország részei.

A 19. század folyamán a hadviselés fejlődése és a tüzérség megjelenése Luxemburgot mint fellegvárat elavulttá tette, és alig több lett, mint stratégiailag érdektelen vidéki terület. A németek lemondtak felette fennálló jogaikról és kiköltöztették helyőrségüket, nyugati felét 1839-ben Belgium kapta meg, Hollandia pedig 1867-ben a teljes függetlenséget. Azóta Luxemburg a szántóföldek és gazdaságok szegény országából modern állammá fejlődött. pénzügyi szolgáltatásokra és high-tech iparágakra támaszkodó gazdaság.

A két világháborúban Németország által eluralkodó Luxemburg az egyik legnagyobb hadszíntér volt az 1944-1945 telén lezajlott dudori csata történet jól dokumentált a Diekirchi múzeumban. Az állam 1948-ban vetett véget semlegességének, amikor belépett a Benelux Vámunióba, majd a következő évben csatlakozott a NATO-hoz. 1957-ben Luxemburg egyike lett az Európai Gazdasági Közösség (a későbbi Európai Unió) hat alapító országának, és 1999-ben csatlakozott az euróövezethez.

Éghajlata

Módosított kontinentális enyhe telekkel, bár január és február nagyon hideg lehet, és a hőmérséklet akár -15 °C-ra is csökkenhet. A nyár nagyon meleg lehet Luxemburgban, júliusban és augusztusban a hőmérséklet eléri a 30+°C körüli hőmérsékletet.