Mindent a kávéról
Blog

Mindent a kávéról

A kávé egy főzött ital, amelyet pörkölt kávébabból, a Coffea nemzetségbe tartozó bizonyos virágos növények bogyóinak magjaiból készítenek. A kávé gyümölcséből a magvakat leválasztják, hogy stabil, nyers terméket állítsanak elő: a pörkölés nélküli zöld kávét. A magvakat ezután megpörkölik, ez a folyamat fogyasztható termékké alakítja őket: pörkölt kávévá, amelyet finom részecskékre őrölnek, amelyeket általában forró vízbe áztatnak, mielőtt kiszűrnék, így egy csésze kávé készül.

A kávé színe sötét, keserű, enyhén savas, elsősorban koffeintartalma miatt hat serkentőleg az emberre. A világ egyik legnépszerűbb itala, és többféleképpen elkészíthető és bemutatható (pl. eszpresszó, francia sajtó, caffè latte, vagy már főzött dobozos kávé). A kávé kalória tartalma csekély, így nem hízlal. Általában forrón szolgálják fel, bár gyakori a hűtött vagy jeges kávé. A keserű íz csökkentésére vagy az íz fokozására gyakran cukrot, cukorhelyettesítőket, tejet vagy tejszínt használnak. Lehet mellé tálalnikávé sütemény vagy más édes desszert, például fánk. Az elkészített kávéitalokat árusító kereskedelmi létesítményt kávéháznak vagy kávézónak nevezik (nem tévesztendő össze a kannabiszt árusító holland kávézókkal).

Kutatások a kávéról

A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás jóindulatú vagy enyhén előnyös stimulánsként egészséges felnőtteknél, és folyamatosan kutatják, hogy a hosszú távú fogyasztás csökkenti-e bizonyos betegségek kockázatát, bár egyes hosszú távú tanulmányok hitelessége megkérdőjelezhető.

A modern ital formájában történő kávéfogyasztás legkorábbi hiteles bizonyítékai a mai Jemenben, a 15. század közepétől a szufi szentélyekben bukkannak fel, ahol a kávémagokat először pörkölték és főzték a jelenlegi módszerekhez hasonló módon. A jemeniek a kávébabot az Etióp Felföldről szerezték be part menti szomáliai közvetítőkön keresztül, és megkezdték a termesztést. A 16. századra az ital elérte a Közel-Kelet többi részét és Észak-Afrikát, majd elterjedt Európába is.

A két leggyakrabban termesztett kávébab típus a arabica és a robusta. Kávénövényeket több mint 70 országban termesztenek, elsősorban Amerika egyenlítői régióiban, Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinensen és Afrikában. 2018 -ban Brazília volt a vezető kávébab-termelő, a világ össztermelésének 35%-át állítva elő.

A kávé jelentős exportcikk, amely számos ország vezető legális mezőgazdasági exportcikke. A fejlődő országok által exportált egyik legértékesebb árucikk. A zöld, pörköletlen kávé a legtöbbet forgalmazott mezőgazdasági árucikk, és összességében az egyik legtöbbet forgalmazott áru, a kőolaj után a második. Annak ellenére, hogy a kávé eladásai elérik a dollármilliárdokat, a szemet ténylegesen termelők aránytalanul nagy szegénységben élnek. A kritikusok rámutatnak arra is, hogy a kávéipar negatív hatással van a környezetre, valamint a kávétermesztésre és vízhasználatra szánt területek megtisztítására. A környezetvédelmi költségek és a gazdálkodók bérkülönbségei miatt a fair trade és a biokávé piaca bővül. Ha Ön is a kávéimádók táborába tartozik és fontosnak tartja a fenntarthatóságot, érdemes körbenéznie a magyar kézműves termékek kávékínálatában is, ahol számos ínycsiklandó hazai kávé márkát ismerhet meg.