Növelje a jelzáloghitel esélyeit
Blog

Növelje a jelzáloghitel esélyeit

A jelzáloghitel megszerzése egy hatalmas hegy megmászásának tűnhet, és a járvány és a megélhetési válság nem könnyítette meg a helyzetet, de vannak módok az esélyek javítására. A lehető legvonzóbbnak kell lennie a hitelezők számára, ha a legjobb jelzáloghitel-ajánlatot szeretné megszerezni – különben azzal a kilátással kell szembenéznie, hogy csak drágább kamattal fogadják el. Íme néhány tippünk, hogyan növelheti esélyét a kívánt üzlet megszerzésére. Minden hitelezőnek megvan a saját módszere annak eldöntésére, hogy kíván-e kölcsönt adni Önnek. Ha megfelel a hitelező kritériumainak, akkor gyorsan elfogadhatják. Ha távol áll az ideálistól, megnő az esélye az elutasításra. De a középen lévők számára ez inkább egy szürke terület, és a hitelező pontozókártyája több tényezőn fog alapulni, például:

Mennyit takarított meg betétként. Minél nagyobb a betéted, annál kisebb kockázatot jelentenek.
Az Ön foglalkoztatási helyzete és jövedelme. Ön állandó vagy ideiglenes alkalmazott, szabadúszó, önálló vállalkozó?
Az Ön hitelminősítése és története. Erről bővebben lent a második pontban.
A kimenőid. Így költi el a pénzét.
A meglévő adóssága. Ez lehet hitelkártya-tartozás, diákhitel stb.
Ha megfelel, az azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel kölcsönöz, de semmi sem garantált.

Honnan származnak rólam a hitelező információi?

Ellenőrizze a hiteljelentését, mielőtt a jelzáloghitelező megtenné
Meg kell győznie a jelzáloghitelezőket, hogy rendelkezik a jelzáloghitel visszafizetéséhez szükséges pénzügyi fegyelemről. Ennek kivizsgálásának egyik módja az, hogy a hiteljelentés(ek)ben keresnek, hogy megtudják, jó a visszafizetési előzménye.

A hiteljelentése felsorolja az elmúlt hat év során nyitott számlák adatait, beleértve:

  • Bankkártyák
  • Kölcsönök
  • Folyószámlahitel
  • Jelzáloghitelek
  • Néhány közmű

Magyarországon a három hitelreferencia-ügynökség tevékenykedik. Régebben a hiteljelentés ellenőrzése sokba került, de manapság ezt INGYENESEN megteheti. Tekintse meg, hogyan érheti el a jelentés ellenőrzése ingyenes útmutatónkban.

Érdemes leellenőrizni, hogy ezek mindegyike a karcolásig megvan-e, hiszen nem tudhatod, hogy leendő jelzáloghiteleződ melyiket fogja ellenőrizni.

Kaphatok jelzáloghitelt rossz hitelképességgel?

A rossz hiteltörténet nem feltétlenül zárja ki automatikusan annak esélyét, hogy jelzáloghitelhez jusson, de minden bizonnyal fennáll annak a veszélye, hogy elveszti őket. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb esélyt kapja az elfogadásra, szánjon időt a jelzáloghitel igénylése előtt, hogy jó állapotba kerüljön a hiteljelentése. Ha tippeket és segítséget szeretne kapni hiteljelentése megerősítéséhez, tekintse meg a Hitelmutatók útmutatóját.

Ha a hitelfájl adatai hibásak, joga van tenni valamit az ügyben – vagy a hiba kijavításával, vagy legalábbis elmondhatja véleményét. Az első lépés annak ellenőrzése, hogy a hiba a más ügynökségeknél vezetett hitelfájljában van-e, majd beszéljen a hitelezővel. Ha ez nem működik, az ingyenes pénzügyi ombudsman közbeléphet, és elrendelheti a korrekciót. Ellenőrizze a fájlt más ügynökségeknél. Nézze meg, hogy a velük lévő fájlban van-e ugyanaz a hiba. Ha az egyik ügynökségnél kijavítják, az információkat el kell küldeni a többieknek, de jobb, ha saját kezűleg felveszi velük a kapcsolatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mindhárom fájlja a megfelelő adatokat tartalmazza.

Vegye fel a kapcsolatot a hitelezővel. Legtöbbjük rendelkezik egy rendszerrel az ügyfelek vitáinak kezelésére, és ha bizonyítja, gyorsan meg kell oldani. Írjon neki, mondja azt, hogy szerinte a hiba tisztességtelen, és kérje meg, hogy törölje a fájlból. Ha ez alapértelmezés, és készen áll arra, hogy részben vagy egészben elszámoljon a hitelezővel, akkor megpróbálhat tárgyalni vele. A tárgyalások részeként az elszámolás feltételéül szabhatja, hogy a nemteljesítést töröljék a hitelfájljából. A vállalatok ezt megtehetik a vitatott alapértelmezések esetén. Írjon mindhárom hitelinformációs ügynökségnek. Ha a hitelező nem játszik labdát, írjon a három hitelreferens ügynökségnek, és kérje meg őket, hogy adják hozzá a „javítási értesítést” a fájlhoz.