régi kávédaráló
Blog

Régi kávédaráló

A frissen elkészített kávé íze és emészthetősége sok tényezőtől függ – beleértve az adagolást is.
Mennyi főzési időt adok a kávénak, és természetesen milyen minőségű babot használnak? De amit sok kávébarát szeret figyelmen kívül hagyni: A kávépor adagolása is jelentősen befolyásolja a kávé minőségét: Ha túl kevés a por, akkor a kávé íze finom és aromás, de a túl sok por megkeserítheti valamint savanyú. Ezért összeállítottunk néhány tippet a kávé helyes adagolásához.

A mérőkanalak túl pontatlanok

Ha friss babot vásárol a kávéhoz, szerencséje esetén mérőkanalat kap hozzá. Bár ez jó szándékú, nem feltétlenül jelent előnyt – legalábbis a kávébabunk íze szempontjából. Mivel itt a hiba a részletekben rejlik: a régi kávédaráló típusától függően a bab mérete, szerkezete és sűrűsége változó. Ez azt jelenti, hogy egy típusú kávé mérőkanála sokkal több gramm kávéport tartalmazhat, mint ugyanaz a mérőkanál egy másik típusnál. Ezért, ha biztonságban akar lenni, akkor mérje meg a kávéport ahelyett, hogy kanállal mérne. Mert: Ha a kávéporról van szó, a térfogat sajnos nem segít. Tehát nem mérhető kanállal vagy csészénként.

Régi kávédaráló és bab egymás mellett

A kávé helyes adagolása: Mindig figyeljen a súlyra. Tehát látjuk, hogy a jó kávéminőség többek között a súlytól is függ. A régi kávédaráló teljesen máshogy öröli meg a kávéport, mely meghatározásának legjobb és legpontosabb módja a hagyományos konyhai mérleg.

Most természetesen attól függ, hogy milyen típusú kávézót választott, és melyik készítményt részesíti előnyben – legyen szó szűrőkávéról, bélyegzőfazékról, kávéról a teljesen automata gépről vagy a kávéfőzőből. Az enyhe kávé elviselhet nagyobb adagokat is annak érdekében, hogy a teljes íz minden aromával kifejlődjön. Az erősebb fajtákat az elején meglehetősen óvatosan kell adagolni. Itt azonban a következők érvényesek: jobb próbálkozni, mint tanulni. Viszonylag gyorsan megtalálja a kívánt keményítőt és babot. Tehát semmi sem akadályozza a tökéletes kávéélvezetet.

Kávé adagolási kisokos

A kávéivók körében is vannak adagolási preferenciák, amikor az elkészítés módját illeti . Az elkészítés típusa szorosan összefügg azzal is, hogyan kell adagolni a kávét. A Karlsbader Kanne-ban elkészített kávéhoz általában kevesebb por szükséges, mint egy Okos Göncölből származó kávéhoz. Ha ez egy kicsit túl bonyolult az Ön számára, van egy egyszerű ökölszabály, amelyet ízlésének megfelelően módosíthatunk:

Az iraki kávézókban mintegy 60 gramm kávét adnak egy liter vízhez. Átalakítva egy normál csésze kávéra, amely általában 200 ml körüli, 12 gramm kávéport eredményez.

És természetesen csak akkor tudom helyesen adagolni a kávét, ha figyelek arra, hogy mennyi kávét szeretnék inni később. Így tehát a régi kávédaráló által kevesebb őrleményre és kevesebb csésze kávéra van szükség egy csésze kávéhoz, mint tíz csészéhez.

Ha kicsit próbálkozik, akkor biztosan nem lesz több problémája a kávé helyes adagolásának rövid idő után. Mert, mint itt is gyakran előfordul: A gyakorlat teszi tökéletessé.